VVS ponúka generálny pardon pre odvádzanie zrážkovej vody načierno

08.03.2024 Košice

Košice 7. marca (TASR) - Východoslovenská vodárenská spoločnosť (VVS) udeľuje generálny pardon pre tých, ktorí načierno odvádzajú zrážkovú vodu do verejnej kanalizácie jednotného systému. Uplatniť je ho možné v období od 22. marca do 30. apríla. Informoval o tom vo štvrtok generálny riaditeľ VVS Stanislav Prcúch.

"Znamená to, že ak sa fyzické alebo právnické osoby v uvedenom termíne prihlásia v zákazníckych centrách VVS a zlegalizujú pripojenie na verejnú kanalizáciu jednotného systému, nebude im spätne účtovaná škoda, ktorá doteraz spoločnosti vznikla neoprávneným pripojením a následným vypúšťaním zrážkových vôd bez platnej uzatvorenej zmluvy. S takýmito producentmi uzatvoríme zmluvný vzťah odo dňa prihlásenia," informovala vo štvrtok VVS.

Generálny pardon sa vzťahuje aj na odberné miesta, pri ktorých má producent platnú zmluvu na odvádzanie vôd z povrchového odtoku, ale plocha, ktorá je predmetom zmluvy, nezodpovedá reálnym plochám, z ktorých sú zrážkové vody odvádzané do verejnej kanalizácie jednotného systému.

Nevzťahuje sa to na neoprávnené vypúšťanie zrážkových vôd do verejnej kanalizácie deleného systému, kde nie je možné vypúšťať zrážkovú vodu.

VVS zároveň oznámila, že od 1. mája začne prostredníctvom satelitných systémov kontrolovať neoprávnene pripojenie na verejnú kanalizáciu jednotného systému, ako aj spôsob likvidácie vôd z povrchového odtoku z jednotlivých nehnuteľností. "Producenta, ktorý sa do spomínaného termínu ukončenia generálneho pardonu neprihlási sám, posúdime ako neoprávneného producenta so všetkými dôsledkami, ktoré z toho vyplývajú," uviedla spoločnosť.

Spoločnosť bude pri zisteniach od producenta požadovať zaplatenie škody vo výške odvádzania a čistenia takýchto vôd verejnou kanalizáciou jednotného systému najmenej za dva roky spätne, ďalej úhradu nákladov spojených so zisťovaním neoprávneného pripojenia, prípadne i zmluvnú pokutu v zmysle platných obchodných podmienok.
 

Vyberte región